Fotodagbok

Jeg prøver å trenge igjennom skallet.

 
Han har spist endel pizza de siste dagene, ihvertfall i to-tre dager, noen pizzastykker morgen og kveld. Han virket litt lei av vaffel. Selv om de er gode, jeg har stappet dem proppfulle av egg, havregryn, smør og godsaker. Men de må være nye. Max en dag gamle. Han vil jo knapt ha særelig annet. De kaller det særspist. Meget selektivt særspist.
En brødskive med Nugatti går ned. Han ser på meg. Jeg aner undring, tankefullt og skepsis. Eller bare fraværende som om han kikker på meg igjennom en lang trakt der inne fra. Langt eller dypt inne i glasskulen sin, han smiler og jeg ser han er her litt, prøver å snakke med og ikke til han.
 
Pizza er ut i dag. Kaster en bit fra seg etter inspeksjonen. Selv om den er lik forrige dagen. Jeg lager vaffeler igjen. Nystekt vaffel godt, tenker jeg og må alltid prøve. Noe nytt. Hver dag. Prøve noe han gidder eller kjenner på er ok for hender munn og tunge til å dytte ned i magen. Mens han synger.
– there was ten in the bed, and the little one said, roll over… roll over.
 
Men kommunisere verbalt får han ikke til. Han gjentar det jeg sier mer og mer, hermer. Han er bare 4 år. Han klarer det nok til slutt tenker jeg, mens jeg må ta alle avgjørelsene for han, Prøve gulrot, salat, pizza, brød, fiskekaker, vaffler, kjøttkaker, poteter, agurk, og jeg vet ikke hva det heter lenger.
 
Men han spiser de nystekte vafflene. Etter potetchipsen. Og drikker vann. Litt kakao av og til. Jeg prøver å være tilstede, snakke til og med han som normalt. Lokke han ut av glasskulen. Litt hver time, hver dag.
– kom Lucas. det hender han kommer. Ofte nok til at jeg skal se han forstår, men ikke ofte nok til at jeg vet han forstår sammenhengen.
 
Det er fremdeles morgen hos oss når jeg endelig har fått kledd på han, laget med niste og vi skal ut til barnehagen, men klokka er blitt 10 i resten av verden. Ting tar tid. Mye tid.
– vi skal til barnehagen, kom ned trappa. Jeg lokker han med meg. Vet han liker å ake.
Vi går til barnehagen og jeg tenker på hva vi skal prøve å spise til middag idag. Bortsett fra vaffler og pizza.
 
Kanskje blomkålsuppe?
 
 
Back to list

Legg igjen en kommentar