Hvilken dag er det i dag?


Det er mandag igjen. I barnehagen har de fleste barna allerde kommet og de leker sammen. Det er en ren rutine, også idag. Lucas leker ikke sammen de andre barna hele tiden. Han har daglig et intensivt arbeid. Noen korte men intensive økter hver dag, med konsentrasjon og matching.

Lucas har autisme, og trenger å trene hver dag på det kognitive vi andre får gratis i oppveksten. For han er det ikke interessant, han mangler en grunnleggende motivasjon.

Det ligger i genmaterialet. Forskerne sier det er genmutasjoner, men også normalvarianter. Derfor er han på en måte normal alikevel. Den sosial motivasjonen, de kommunikative ferdighetene i språk, samt begreper og sammenhenger har han på et vis hoppet over i utviklingen. Det er en form for fravær han ikke velger, men den er der like fullt. Det begynte å synes da han var noe over ett år, Og før fylte to.

Samspill og interesse for andre barn uteble. Peking og språkbruk som – Se! Dukket aldri opp. Det var noe som manglet. Han var som i sin egen, lille verden. Det må øves. Farger, tall og bokstaver, former og sangtekster var hovedinteressen hans de første to årene, men den praktiske bruken av språk dukket aldri opp. Den sosiale og praktiske atferden må innøves, trenes på. Han arbeider med det hver dag. I en langsom, intensiv trening, nesten som å gå på jobb hver dag, tar han små skritt fremover.

Litt hver dag.

Retropie - Super Mario lamp

When my son asked me to buy a Nintendo 64, I found out that the Raspberry pi 3 was more affordable and fun. So I sat it up with the RetroPie and loaded it with all the games he dreamt of. The Raspberry Pi 3 came in a boring black box, so we built it inside a Super Mario Block lamp... of course.


Prices

Scheduled photography starts at 6000,- NOK


Call me +47 40467550 and describe your project.

See more in Products

About

I am a photographer, capturing products, faces, cultural events, concerts, architecture and feature stories.

Based in Oslo, Norway. Able to travel and work all around the world for you.

I´m also a visual poet and artist. Every day is filled with moments that is worth capture, but we do not stop them too often. I do. My background from art studies within colors and shapes help me navigate the cascades of visual impact so I can sort them out. Every day I stop some motion with a camera. I see beauty all around.go for a swimcaptured at Rayong beach. also available in baryt paper copies hand made.

Contact me if you want one of my captures on your wall.


Phone: +47 404 67 550 | e-mail: thomasjojo@gmail.com


Summer 2015 I won the "Nasjonal Fotovandring - Oslo" contest with this photo;

I do write, here for Jazzinorge.no

See all at http://jazzinorge.no/2014/04/12/god-start-pa-vossa-jazz/

Another text: http://jazzinorge.no/2014/04/07/mats-eilertsens-rubicon/

Begivenhetsrik andre dag på Vossa Jazz


Tingingsverket til Mats Eilertsen (bildet) stod i sentrum på en begivenhetsrik lørdag på Vossa Jazz. Vi gir deg en smak av dag to i tekst og bilder.

Tekst og foto: Thomas Johannessen

Lørdagen er full av regn. Den lokale cafeen, tre Brør Cafe er overfylt av glade mennesker. Jeg prater med ei dame i køen for å bestille, og ja det er festival, de skal på konsert nå om en snau time, Maurseth/Valland Nordli på Osasalen, et lite kvartal unna.

Maurseth/Nordli spiller folkemusikk iblanda jazz, samtidsmusikk og fri impro. Disse tre musikerne lager fin klang, med fela, stemmen og Snorre Bjerck på perkusjon, henter de frem urvibrasjonene og takker også høyere makter for tilværelsen. Jeg får en slags følelse av ro og meditasjon av den klare stemmen, og perkusjon, nesten som en samisk sjaman. Vi lar oss bergta for en stund.

På formiddagen var det Jazzprat på Gamlekinoen. 41-åringen Vossajazz har mye å mimre om, noe Jan Granlie viste oss med lyd og bildeklipp, sammen med Lars Mossefinn. Noen av de som planlegger tidlig, har og vært på Kulturtur med Linda Eide, mens syvsoverne har lytta til nye toner fra Bergen Big Band med Lars Jansson. Svensken som har skrevet nytt verk, har spilt mye i Norge, sammen med blant annet Jan Garbarek og Radka Toneff. Den svære gjengen fra Bergen lagde svært leven og gode toner på Gamlekinoen. 

Gamlekinoen er en hyppig brukt scene, jeg kjenner igjen stolsetene fra tida på 90-tallet da jeg besøkte Vossajazz første gang. De røde, klassiske kinostolene ble brukt av The Real Ones på ett av deres første cd-cover, «Comments from the Cheap Seats». Karl Seglem med Eple Trio og Gisle Torvik Karl Seglem, Eple Trio og Gisle Torvik Gisle Torvik spiller på Gamlekinoen sammen med Karl Seglem og Epletrio i dag. De gjør oss kjent med begrepet fjordjazz. Vi er vitne til en melodiøs symbiose. Samspillet er upåklagelig godt, Karl Seglem trakterer saksofonen, og et horn, slik jeg sjelden har hørt. 

Timing og impro, samhandling mellom piano, gitar, bass, trommer, ja alle sammen, er et flott stykke arbeid. Noen ganger føler man seg bare tom for adjektiver eller som en klisje når man skal beskrive følelsen man har oppe i en slik musikalsk opplevelse. Men det var bra. De høster stående applaus etter tittellåta fra siste plate, som spilles som ekstranummer, publikum ville ikke slippe tak i dem. Jeg må takke Karl Seglem personlig for opplevelsen. Etterpå har jeg sola midt i øya på vei til Vossasalen. Solbrillene ligger igjen et annet sted. Tingingsverket – Tingingsverket under VossaJazzen, gjør festivalen til en av de viktigste i Norge, uansett sjanger, uttalte jazz-kritiker Erling Wiklund til BT. 

Og det er knytta stor forventning til Mats Eilertsens Tingingsverk. Forrige uke fortalte han meg hvordan de la siste hand på verket, opp mot Vossajazz. Mats og de 7 medmusikantene spiller opp i Vossasalen klokka 18. Det er selvsagt fullt. Man kan se og høre forventningene i publikum. Det varer ikke lenge før vi får innfridd de fleste av dem. Mats Eilertsen starter sin reise nedover Rubicon, og krysser den nok flere ganger i løpet av de omlag 80 minuttene han og de syv store musikerne tar oss med på elvetur. Det er både stille vann og rafting i Sjoa vi er med på. Hei hvor det går. Men de binder dette sammen på elegant og vakkert vis. Saksofoner, av ulike slag, klarinett, gitar, vibrafon, trommer og piano. Og Mats på bass selvsagt. 

Hele verket er en fin reise i musikaliteten, og evner å vise frem alle musikerne, der hvor de er i dag. Det er rom for improvisasjon, klangen er og upåklagelig. I det store og hele er det et fantastisk vakkert verk Eilertsen har sydd sammen. Folk er begeistret, og setter tydelig pris på fremførelsen. 

Middagstid og ettertanke 

Programmet byr på en pause, et pusterom til å fordøye dagen før det bærer avsted mot natt og enda flere musikalske utskeielser. Jeg for min del har fått både fire-retter og flere desserter de siste timene, og velger å betrakte resten av kvelden litt fra utsiden. Gamlekinoen fylles opp igjen klokken 2030, og Andy Emler Trio med Dave Liebman gir oss kreativ pianospill. Boi Akih, den nederlandske duoen har blitt utvida til en kvartett og underholder på Park i Festsalen, og på Fleischers synger og spiller Sigrid Moldestad et brev til kjærleiken. Med seg i hyllesten til dikteren Jan Magnus Bruheim, har hun Kato Ådland på gitar, Vossa Jazz-prisvinner Sigbjørn Apeland på orgel og tangenter, Morten Skage på bass og Kåre Opheim på trommer. Også her er det fullt hus. Et par timer seinere spiller Voss Storband opp sin tradisjonelle jazz, og feirer sin egen 40 års dag. 

Kvelden rundes av med Atomic og Jaga Jazzist som burde være kjent for de fleste, mens Jassbox-klubben durer i vei. Hele dagen har vært fylt av musikalske opplevelser, og til tross for ruskevær i starten har det vært en begivenhetsrik dag. 

Jazzinorge, 13. april 2014